Concert

Tamala

zo 23/05/2021, 16U00

Tamala is zeer organisch tot stand gebracht. Zoals dat meestal gaat, begon het met een ontmoeting tussen mensen. En die lieten een flinke muzikale indruk achter bij elkaar en de luisteraars. Dat was zeer duidelijk tijdens de eerste editie van het Hide & Seek Festival, georganiseerd door Muziekpublique. Samenspelend beweegt hun muziek tussen verschillende instrumenten en tradities. De naam voor de groep betekent toepasselijk "reizigers".

Eén van die reizigers is Mola Sylla, één van de grote zangers binnen de traditie van de Senegalese griotten. Een griot is in West-Afrika een dichter of lofzanger, bewaarder en verteller van mondeling overgebrachte tradities en geschiedenis. Met behulp van zijn speciaal en korrelig stemtimbre laat hij je niet onberoerd. Mola staat bekend als één van de creatiefste Senegalese zangers. Ook te horen op de soundtrack van Werner Herzog's film "The Blue Yonder". Daarnaast bespeelt hij onder meer xalam (West-Afrikaanse luit).

Hij wordt begeleid door de virtuoze koraspeler Bao Sissoko, eveneens een telg uit een familie Senegalese griotten. Zijn herkenbare speelwijze op kora (Afrikaanse harp), soms fijn en breekbaar, dan weer ruw en energetisch, maakten hem een autoriteit op het instrument. Niet alleen aan de zijde van sterzanger Baaba Maal.

Samen met de immer verrassende en veelzijdige violist Wouter vormen ze een hartverwarmende muzikale eenheid die je ongetwijfeld in een trance brengt.

i.s.m. Muziekclub 't EY

Extra

Met: Mola Sylla : zang, xalam, kongoma, kalimba, percussie; Bao Sissoko : kora, kalebas; Wouter Vandenabeele : viool