Poëzie op zondagmorgen

Bernke Klein Zandvoort – Mattijs Deraedt

zo 03/10/2021, 10U30
De Foyer

Bernke Klein Zandvoort (Amersfoort, 1987) beweegt tussen beeldende kunst en literatuur. Ze schrijft gedichten en essays, weeft tekst met beeld tot video essays, stelt programma's en boeken samen, verzamelt poëzie voor De Revisor, is soms curator. De bewegingen hebben alles met elkaar te maken. Uitzicht is een afstand die zich omkeert, haar debuutbundel uit 2013, bekroond met de debuutprijs Het Liegend Konijn, toont een dichteres met een weergaloze beelden- en klankrijkdom, poëzie waarin de werkelijkheid getoond en met een verrassend woordenarsenaal gekanteld wordt tot een nieuwe realiteit. Ook in Veldwerk (2020) kijkt ze naar de wereld en onderzoekt ze hoe onze blik onszelf, onze omgeving en relaties vormgeeft.

Mattijs Deraedt (Kortrijk, 1993) is dichter, poëzieredacteur bij het literaire tijdschrift Kluger Hans en zanger-songschrijver bij de indie-rockgroep WLAZLO. Met zijn debuutbundel De schaduw van wat zo graag in de zon was blijven staan (2020) oogst hij meteen woorden van lof: “Misschien wel het beste debuut van vorig jaar. Bewondering op het eerste gezicht” (Ingmar Heytze). Met onverwachte associaties, bevreemdende beelden, registerwissels en de nodige humor thematiseert hij zijn positie als jonge man en slaat hij barsten in het mannelijke bastion. Een prikkelende debuutbundel.

Beide dichters werden genomineerd voor de Grote Poëzieprijs 2021.

Extra

Gratis toegang

Opgelet: Ten gevolge van Covid-19-maatregelen kunnen het programma en de vrije toegang onderhevig zijn aan wijzigingen. Volg de laatste info hieromtrent steeds op deze pagina.